Sljiva

Šljiva

Rakija koja je za brzo vreme prikupila velike obožavaoce je naša šljiva koja se pravi pod posebnim uslovom, to je monodestilat šljive Čačanske lepotice koja se pod velikom kontrolom celokupnog procesa odvija kod nas. Šljive se stavljaju na fermentaciju tek kada mezokarp pažljivo biranih plodova bude braonkaste boje, onda pristupaju procesu vrenja i fermentacije. Naš dvostruki destilat na 67-68% odležava u hrastovim bariq buradima od Srpskog hrasta kitnjaka minimum 2 godine i dobija zlatno žutu ćilibarnu boju. Na ukusu dominiraju tonovi vanile, karamele, cvetni tonovi mirisa ruže i biskvita.

Viljamovka

Viljamovka

Rakija na koju se najviše ponosimo je naša kruška viljamovka, dobijena iz našeg voćnjaka koji sami gajimo. Kruška se brižljivo gaji i nadgleda, samo zdravi slatki plodovi završavaju u rakiji. Prebira se i vadi peteljka. Na nju smo ponosni jer je dokazala svoj kvalitet na mnogim takmičenjima i pobeđivala. Miris rakije je fascinantan a ukus pun i dugotrajan muskantni na viljamovku, imate osećaj kao da ste zagrizli krusku.

Dunja

Dunja

Rakija od dunje je jako popularna zadnjih godina, mi je pravimo od 100% Leskovačke dunje. Zreli plodovi se brižljivo biraju zatim peru, vadi semena loza i samelje u jako sitne komadiće. Radi se dvostruka destilacija i naša dunja je osvojila mnogo medalja za kvalitet. Ukus je prepoznatljiv dugotrajan, sladunjav, kiselkast i osvežavajuć a miris opija kao dunja sa ormara.

O proizvodnji

Voće koje uzgajamo za rakiju uglavnom su plodovi prve klase i uvek voće beremo u punoj tehnološkoj zrelosti, trudimo se da što manje koristimo herbicide, pesticide i ostale hemijske proizvode. Naravno nešto voća i kupujemo za dalju preradu u rakiju i držimo se jedne poučne izreke: "Ono voće koje što ne bi stavio u usta i pojeo nemoj da staviš ni u rakiju." Dakle, samo kvalitet.

Voće koje oberemo skladištimo u podrumu i zatim kada skroz sazri meljemo i pasiramo. Kod svih vrsta voća se vadi koštica, zatim se sitno melje u kašu i radi ANAEROBNA fermentacija (zatvoreno vrenje). Kada voće prevri radimo destilaciju meke rakije na klasičnom bakarnom kazanu, trudimo se što sporije da destilišemo. Zatim se meka rakija prepeče. Radi se DUPLA destilacija (prepek) Potom destilat odlezava minimum 8 meseci, i onda se svodi destilivanom vodom na pitku jačinu, filtrira i flašira.